2013 m. spalio 2 d., trečiadienis

Basic Library Terms

Mes žinome kaip vadinasi tam tikri bibliotekiniai ir informaciniai reiškiniai bei procesai, bet pastebime, kad jums tokių žinių trūksta - aišku, tikrai ne visiems ir ne visada ;) Bet tam, kad mūsų bendravimas ir bendradarbiavimas būtų efektyvesnis, jums informaciją rastume operatyviau, o jūsų informacinius poreikius suprastume aiškiau ir tiksliau - parengėme esminių sąvokų paaiškinimą. Sąvokos nėra iš žodynų, tiesiog savais žodžiais pabandysime jums paaiškinti "kas yra kas". Pradėkime nuo duomenų bazių ir susijusių sąvokų:
  • Duomenų bazė - iš esmės, tai - tam tikros tematikos organizuotas ir susistemintas informacijos išteklių rinkinys, pasiekiamas kompiuteriu. Duomenų bazės gali būti:
1. Prenumeruojamos duomenų bazės - ribotos prieigos duomenų bazės. Tokiomis duomenų bazėmis gali naudotis tik institucijų, gavusių prieigas prie prenumeruojamų duomenų bazių, vartotojai. Norint prisijungti prie tokios duomenų bazės ir ja naudotis nuotoliniu būdu  (nuotoliniu būdu - ne iš institucijos, o iš namų ar kitos vietos) reikalingi prisijungimo vardai ir slaptažodžiai, institucijoje galima naudotis laisvai (šiuo atveju - VDK), nes prieiga leidžiama pagal institucijos IP adresą (automatiškai prijungiama). Prieiga prie duomenų bazių nėra amžina, paprastai numatomi terminai (1 metai, 2 metai ir pan.), tad nuolat jus raginame naudotis šiomis duomenų bazėmis; VDK prenumeruojamos duomenų bazės: Berg Fashion Library duomenų bazėEBSCO Publishing duomenų bazėOxford Art Online duomenų bazė ProQuest duomenų bazėThe Vogue Archive duomenų bazė. 

2. Testuojama duomenų bazė - vėlgi ribotos prieigos duomenų bazė. Ja galima naudotis pakankamai trumpą laiką ir prisijungti tik iš institucijos vietos (prisijungiama pagal IP adresą). Šiuo metu VDK testuojama duomenų bazė: East View Information Services duomenų bazės testavimas.

3. Atviros prieigos duomenų bazė - pasiekiama kompiuteriu iš bet kurios vietos ir bet kokiems vartotojams. Jokios registracijos nėra, prieiga ir naudojimasis yra nemokami. Keli pavyzdžiai tokių duomenų bazių: Atviros prieigos duomenų bazės ir skaitmeninės bibliotekosMedinė architektūra Lietuvoje.
  • Informacijos išteklių rinkinys - knygų, laikraščių, žurnalų, straipsnių, filmų, plakatų, garso įrašų ir t.t. rinkinys. Skirtumas nuo duomenų bazės - mežesnis informacijos išteklių kiekis, paprastesnė, bet ne tokia išsami paieška, ištekliai organizuojami taip pat labai paprastai. Keletas pavyzdžių: Voguepedia, Design Directory.
  • Biblioteka - informacijos išteklių saugojimo vieta, teikianti prieigą ir galimybę naudotis saugomais fondais bei teikianti informacijos paslaugas. Bibliotekos esti trijų rūšių:
1. Tradicinės - tokios kaip VDK bibliotekos, kur gali ateiti, realiai skaityti knygas ir bendrauti su bibliotekininku;

2. Elektroninės/skaitmeninės - teikiančios prieigą prie turimų fondų tiek tradicinu, tiek elektroniniu būdu. Vienas iš pavyzdžių yra Čikagos istorijos muziejaus Kostiumo ir tekstilės skaitmeninė biblioteka - egzistuojanti realiai, bet suskaitmeninusi (nufotografavusi, nuskenavusi) turimus fondus, leidžia jais naudotis visai pasaulio visuomenei;

3. Virtuali - egzistuojanti tik virtualioje erdvėje, paslaugas teikianti internetu, jokių materialių išteklių neturi.
  • Rinkinys - pagal tam tikrus kriterijus sudarytas informacijos išteklių komplektas; 
  • Egzempliorius - vieno pavadinimo leidinių kiekis vienetais, pvz. VDK bibliotekoje yra 3 V. Michelkevičiaus leidinio "Medijų kultūros balsai: teorijos ir praktikos" egzemplioriai = turime 3 V. Michelkevičiaus leidinio "Medijų kultūros balsai: teorijos ir praktikos" vienetus;
  • Periodika/periodinis leidinys - tam tikru periodiškumu pasižymintis leidinys, pvz. žurnalai, laikraščiai, katalogai...
  • Užklausa (etimologija - užklausa-užklausti-klausimas) - tai jūsų klausimas bibliotekininkui. Tokie klausimai "Ar turite V. Michelkevičiaus leidinių?", "Kokiame skyriuje leidinys yra?", "Man reikia informacijos apie Gotikinį meną" ir t.t. Tai jūsų klausimai, išplaukiantys iš jūsų informacinių poreikių;
  • Prisijungimo vardas/ID ir slaptažodis - tai jums, bibliotekininko sukurtas ir unikalus prisijungimo vardas ir kodas, kuriuos turite įvesti norėdami prisijungti prie prenumeruojamų duomenų bazių. Dėl prisijungimo vardų ir slaptažodžių suteikimo rašykite biblioteka@dizainokolegija.lt;
  • Bibliotekos katalogas - tai leidinių suvestinė, kuriame galite ieškoti reikiamų knygų, pasitikrinti ar leidiniai yra VDK bibliotekoje ir kokiame skyriuje jie yra. Jau darbar galite naudotis Vilniaus dizaino kolegijos bibliotekos elektroniniu katalogu. P.S. greitu metu bus parengtas atskiras įrašas elektroninių katalogų klausimu;
  • Kopijavimas - dar vienos materialios kopijos padarymas. Tarkim, turiu knygą ir noriu pasidaryti jos kopiją. Daug kas šį procesą vadina - atsišvietimu.
  • Skenavimas - skenavimo aparato ir kompiuterio pagalba pagaminama skaitmeninė kopija, paprastai .jpeg arba .pdf formatu. Tokias kopijas patogu įsikelti į USB, persiųsti ir t.t.
Tai būtų tiek, jei turite klausimų iš serijos "kas yra kas" galite drąsiai rašyti komentaruose, el. paštu arba tiesiog užsukti :) 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą