2013 m. spalio 10 d., ketvirtadienis

Socialiniai tinklai arba "Facebook'as siugriovė mano gyvenimą"

Turbūt didžioji dauguma jūsų naudojatės vienokiais ar kitokiais socialiniais tinklais. Atsižvelgiant į Euromonitor International pateikiamus statistinius duomenis socialinių tinklų naudojimas Lietuvoje yra populiariausia veikla internetinėje erdvėje, ypatingai paauglių ir studentų tarpe. Pagal Socialbakers 2013 metų statistinius duomenis Facebook socialinis tinklas yra antras pagal populiarumą šalyje, nes juo naudojasi daugiau nei 1.1 milijono gyventojų, tai yra, daugiau nei trečdalis visos šalies gyventojų. Išaiškėjo, jog daugiau nei trečdalis visų Lietuvos gyventojų, kurie naudojasi Facebook socialiniu tinklu yra 18-24 metų amžiaus antroji dalis – 25-34 metų amžiaus. 

Naudotis, tai naudotis, bet kaip naudotis apsaugant savo privatumą? Skaičiuojama, kad pasaulyje Facebook socialiniame tinkle ieško draugų, dalinasi, skelbia informaciją ir daro didžiules klaidas daugiau nei 1 bilionas žmonių. Šiame įraše ir kalbėsime apie tai, kaip nedaryti klaidų ir apsaugoti savo privatumą.

Gyvenime dažnai tenka išgirsti "ne" ir nesvarbu iš ko - draugo, kolegos, būsimo darbdavio, užsakovo... ir retai tenka išgirsti nuoširdų paaiškinimą kodėl. Gal dėl tų nuotraukų tavo Facebook profilyje? Gal dėl ano komentaro? Gal tąkart ir ne tai sąlygojo atsakymą, bet visada yra tokia galimybė. Pakankamai seniai sklando tokios žinios, kad darbdaviai prieš įdarbindami asmenį mėgsta jį "pagooglinti" ir prisipažinkit, bent kartą patys esate tai darę. O ar esate ieškoję informacijos apie save internete? Jūs - gal ir ne, bet kiti - didelė tikimybė. Ir tai ką jie randa - gali daryti didžiulę įtaką formuojant nuomonę apie jus ir priimant sprendimus. Pagalvokite - ką darbdavys priimtų į darbą: 
a) tą, kurio Facebook paskyroje puikuojasi nuotraukos iš nepamirštamo vakarėlio, įamžinančio vis labiau girtėjančius veidus ar 
b) tą, kurio paskyroje pateiktos savanorystės akimirkas įamžintos nuotraukos? 
Atsakymas turbūt aiškus. 

Ir ne veltui, kai kurie darbdaviai teigia, kad socialinių tinklų profilis dažnai būna iškalbingesnis ir tikresnis nei kad atsiųstas gyvenimo aprašymas. R. Fricks teigia, "Įrašai su menkomis kalbos žiniomis, gramatikos klaidomis gali būti vertinami daug kritiškiau nei laisvalaikio nuotraukos". Paprastai, asmens vartojama kalba parodo ne tik jo brandą, bet ir išsilavinimo, išprusimo lygį, bet ir kitokius gebėjimus.

Ne, tikrai nesiūlome jums nebesinaudoti socialiniais tinklais, neberašyti juose, nebesidalinti nuotraukomis ar vaizdo įrašais. Tiesiog siūlome prieš dedant paklausti savęs "Ar aš tai pamatęs/perskaitęs nepakeisčiau nuomonės? Kokį įspūdį tai man sudarytų?". Tyrimai rodo, kad daugiau nei 55 proc. jaunimo persigalvoja dėl įrašų ir nuotraukų dalijimosi paklausę savęs "Ar tai gali paveikti mano ateitį? Ir jei taip, tai kaip?".

Dažnai galvojama, kad Facebook asmeninis profilis privatus, bet taip tikrai nėra. Žinoma, galima jį šiek tiek apriboti, tačiau tai ne visada veikia. Juolab, kad sklando gandai apie tai, jog Facebook pakeitė profilių privatumo politiką. JAV dažnai pasigirsta atvejų, kuomet žmonės netenka darbų dėl paskelbtos informacijos. Lietuvoje tokių atvejų niekas garsiai neaptarė, bet ar tai reiškia, kad jų nebuvo? Kartais netekti gero ir pelningo pasiūlymo, prarasti kitų palaikymą, pakenkti savo reputacijai galima ir dėl vieno komentaro internete, todėl prieš komentuodami - ištarkite komentarą garsiai. Didelė tikimybė, kad persigalvosite ir jo neskelbsite. 

Nesismulkinsim - kita problema - viešas gyvenamosios vietos, telefono numerio atskleidimas. Kiek iš jūsų turimų draugų Facebook socialiniame tinkle paskelbė įrašą apie gyvenamąją vietą? Kiek iš jūsų turimų draugų Facebook socialiniame tinkle pasidalino įrašu ar nuotrauka apie atostogas, išvykimą ir panašiai? Negalvokite, kad visi vagys kvaileliai, jei jūs mokate "suvesti galus", tai ir jie moka! Juk informacija apie tai, kada manęs nebus namuose naudojama tikrai ne geriausiems tikslams. Esamos vietos atskleidimas tikrai ne pati tinkamiausia mintis. Gal todėl JAV taip mėgstamą Foursquare programą, lietuviai priima su šiokiu tokiu įtarumu. Ir gerai!

Kartais galima ne tik pačiam įsivelti į bėdą, bet dar ir kitą įvelti. Atrodo įprasta pažymėti (angl. tagging) draugus bendrose nuotraukose. Tačiau, ar įsitikinote, paklausėte ar jis tam neprieštarauja? Pagalvosite, na ir kas, "tag'ą" gali ir nuimti jei nepatiks. Tačiau nesusimąstome, kad per tą laiką nuotrauka gali tiesiog išplisti: būti nukopijuota, išsaugota, perkelta, patalpinta kitur, persiųsta, išplatinta...

5 esminiai patarimai:
  • Gerbkite savo privatumą: nesidalinkite savo adresu, telefono numeriu, atostogų datomis...
  • Nebūkite apatiški pastebėjus įžeidžiančius komentarus ar nuotraukas - praneškite;
  • Naudokitės socialiniu tinklu geriems tikslams: palaikykite ryšį su artimaisiais ir draugais, pasidžiaukite, palaikykite sunkiu metu...
  • Gerbkite kitų privatumą.
  • Domėkitės pasauliu: juk socialinis tinklas leidžia dalintis informacija iš viso pasaulio, sekite ją!
Ir atminkit, kad iš esmės, jūsų privatumas dingsta su pirmu informacijos paskelbimu... 

Parengta remiantis straipsniu "How to make sure Facebook doesn't ruin your life", Scholastic Inc.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą