2013 m. spalio 1 d., antradienis

washi paroda ir kūrybinės dirbtuvės

washi... taip, washi - visai ne koks keiksmažodis, o tradicinis rankomis pagamintas japonų popierius. Popieriaus gamybos metodai į Japoniją atkeliavo daugiau nei prieš 1400 metų. Tradiciškai, washi gamyba buvo sezoniška, o geriausias popierius būdavo pagaminamas šaltais žiemos mėnesiais.

Nuo senų laikų popierius Japonijoje buvo plačiai naudojamas namų architektūroje, tradicinių skėčių gamyboje ir t.t. Lankstus tradicinis japoniškas popierius yra glaudžiai susijęs su japonų kultūra ir vis dar naudojamas religiniais tikslais, kasdienio naudojimo daiktų gamyboje (pvz. vėduoklės, žaislai, rūbai), tradicinėje architektūroje ir pan.

Šiandieniniai popieriaus meistrai kliaunasi washi pritaikomumu – jie stengiasi šimtmečius skaičiuojantį tradicinio popieriaus gamybos procesą panaudoti tenkinant besikeičiančios visuomenės poreikius.


Washi popieriaus gamybos meistras Sadao Mino 美野定雄 pristato tradicinio japoniško popieriaus washi parodą  „Popierius įvairiai“ Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje. Paroda veiks 2013 m. spalio 3–28 d. Daugiau apie parodą skaitykite nuorodoje.

Spalio 4 d. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje taip pat vyks washi kūrybinės dirbtuvės.

Vienas iš Sadao Mino parodos eksponatų

Organizatoriai: Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir Japonijos ambasada Lietuvoje. 
Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijos darbo laikas: I-II 8.00–17.00, III 8–19.00, IV 8–17.00, V 8.00-16.00. 

© Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerija

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą