2013 m. balandžio 9 d., antradienis

Jei tikite viskuo ką perskaitote internete - geriau visai neskaitykite

Ir taip sakome ne mes, o japonų išmintis nuo seno taip byloja :) Informacinio raštingumo įgūdžiai šiandien yra labai svarbūs ir jūs turėtumėte mokėti ne tik pasinaudoti Google, bet ir kritiškai filtruoti rastą informaciją. Informacijos suradimas internete atliekant įvairias užduotis yra vienas iš svarbiausių įgudžių kuriuos jums reikia išlavinti. Puikiai žinote, jog paprasta Google paieška pateikia didžiulį kiekį rezultatų, tačiau jie retai yra akademinėms reikmėms tinkama informacija. 

Jūs turėtumėte atsiminti, jog VDK bibliotekoje yra teikiama prieiga prie prenumeruojamų duomenų bazių, kurios tiek jums, studentai, tiek dėstytojams suteikia galimybę pasinaudoti daugybe naujausių duomenenų, staripsnių, muziejų, archyvų, iliustracijų, enciklopedijų ir žodynų. Iš bet kurio VDK kompiuterio galite prisijungti prie populiariausių Oxford Art Online, Oxford Reference Online, EBSCO platformos ir kitų duomenų bazių , o norintiems prisijungti prie duomenų bazių nuotoliniu būdu yra suteikiamas prisijungimo slaptažodis. 

Šiandienos informacijos platybėse bet kuris gali pasimesti ir jaustis netvirtai, todėl norėtumėme jums duoti keletą patarimų, kurie jums padės informacinio raštingumo srityje jaustis profesionaliau. Juolab, jog šiandien pasaulį valdo tas, kas valdo informaciją. Šiandien svarbu ne tai, kiek informacijos sugebėsite atsiminti, bet tai, kaip greitai gebėsite rasti išsamią ir patikimą informaciją konkrečiu jus dominančiu klausimu. Žinoma, bet kuriuo metu, iškilus klausimams, galite kreiptis į VDK biblioteką, mes jums mielai padėsime, patarsime, pamokinsime. Tik nebijokit klausti ir atminkit, jog kvailų klausimų nebūna :)

Daugumoje duomenų bazių, skaitmeninių bibliotekų ir kitų informacijos paieškos šaltinių informacijos paieškos sistema yra pakankamai panaši, todėl jau turimus paieškos įgūdžius galite panaudoti visoje elektroninėje erdvėje. Pirmiausia, siūlome įvertinti rastos informacijos patikimumą ir atsakyti tokius klausimus:
  1. Ar esate tikri, jog patalpinta puslapyje informacija yra iš patikimų šaltinių? Kas jos autorius? 
  2. Ar žinote, kada paskutinį kartą puslapyje informacija apskritai atnaujinta? Kokio senumo jūsų rasta informacija?
  3. Ar pirmas užtiktas šaltinis jums rūpimu klausimu ir yra geriausias? O gal išsamesnė paieška atvers daugiau konkretesnių ir patikimensių šaltinių?
Šie klausimai jums turėtų padėti suprasti, jog internete yra ne tik patikimos informacijos, bet ir nuogirdų lygio žinių. Žinoma, naudojant įvairias internetines paieškos priemones galima rasti tikrai patikimos informacijos, tačiau tai gali užimti nemažai laiko. Šiuo atžvilgiu, siūlome pasianudoti duomenų bazėmis, nes:
  • Informacija duomenų bazėse yra patikrinta ir patikima;
  • Informacija yra sugrupuota, todėl sugaišite mažiau laiko ieškodami atsakymų;
  • Bendras duomenų bazių bruožas - galimybė atlikti dalinę paiešką (angl. cross-referencing), tad radus naudingus straipsnius ar kitus dokumentus, lengva rasti ir panašios tematikos dokumentus. 
Apsisprendus kokiais šaltiniais naudositės, verta įvaldyti ir loginius operatorius (angl. Boolen logic). Tai nėra taip baisu kaip skamba. Tiesiog jie padeda sukonkretinti, išplėsti arba susiaurinti paiešką. Naudojami jungtukau AND, OR arba NOT. Visą loginių operatorių esmę iliustruoja lentelė:


Šie loginiai operatoriai gali būti naudojami visose duomenų bazėse, o taip pat ir internetinėse paieškos sistemose, pvz. Google, Yahoo, Bing. 

Dar vienas populiarus informacijos paieškos metodas - frazių paieška, kuomet yra naudojamos kabutės. Ji atitinka loginį operatorių AND, nes išskiria tik tuos informacijos šaltinius, kuriuose figūruoja visa jūsų įrėminta frazė (pvz. "design history" ir design AND history).

Taip pat galima naudoti ir paieškos galimybę - sutrumpintus žodžius. Paprastai tariant, tai žodžiai nukąstomis galūnėmis. Šios paieškos esmė - žvaigždutė žodžio pabaigoje vietoj galūnės. Pavyzdžiui, jei ieškote informacijos fotografijos tema, jums bus aktualūs raktiniai žodžiai: photography, photographers, photographing ir t.t. Todėl galite naudoti tiesiog photograph*.

Taigi, jūs susidorojote su loginiais operatoriais, frazių įrėminimu ir žodžių trumpinimu, bet visvien negalite rasti jums reikalingos informacijos? Nenusiminkite! Tai dar nereiškia, jo jus dominanti informacija neegzistuoja, tačiau jūs turite šiek tiek pakeisti požiūrį į paiešką ir mąstyti kūrybiškai. 

Labai atidžiai įsižiūrėkite į savo užkalusą. Ypač ieškodami informacijos anglų kalba, kuri nėra gimtoji. Galbūt jūsų pasirinktas žodis turi lygiaverčių sinonimų. Pavyzdžiui, jūsų užklausoje yra žodis „assessment“, jūs lygiai taip pat galite vartoti ir žodžius „exams“, „tests“ ar „appraisal“. Prenumeruojamos mokslinės duomenų bazės šiai paieškai skiria daug dėmesio ir yra ypatingai aiškiai sudarytos, nes dažniausiai turi indeksus, kurie visada pataria kokius alternatyvius žodžius naudoti.

Kitas pasiūlymas  – jei naudojatės duomenų baze, įsitikinkite ar ji tikrai pati tinkamiausia. Gali būti, kad kita pasirinkta duomenų bazė kaip tik turės informacijos jūsų pasirinkta tema.

Ir trečias pasiūlymas – naudokitės VDK kompiuteriais. Kadangi Vilniaus dizaino kolegijos biblioteka prenumeruoja kelias didžiąsias mokslinės informacijos duomenų bazes, naršydami VDK kompiuteriuose tiesiog Google paieškoje jūs gausite gerokai daugiau ir patikimos informacijos nei iš namų kompiuterių, nes ir be prisijungimo prie šių duomenų bazių jums bus pateikti ir straipsniai esantys šiose duomenų bazėse tiesiog per Google paiešką.

Visada protingiau ieškoti lauko „Help“ nei atsijungti. Dauguma duomenų bazių turi puikiai paruoštos medžiagos – gidų, PowerPoint prezentacijų vaizdžiai ir aiškai iliustruojančių informacijos paieškos šiose duomenų bazėse logiką.

Jei norite tobulinti informacijos paieškos įgudžius internete rasite daug informacijos puslapių, kurie  jums padės. Štai keletas iš jų:

Bendram informacinio raštingumo ugdymui pravers VU parengta Informacinio raštingumo svetainė, kurioje ne tik teorinės žinios, bet ir praktiniai pavyzdžiai bei interaktyvūs žaidimai. Galite užtrukti, kol išlavinsite puikius informacinio raštingumo ir informacijos paieškos įgūdžius, bet tai daryti tikrai verta, nes:

  1. Sutaupysite laiko;
  2. Surasite informaciją, kurią neturėdami įgūdžių tiesiog pražiopsotumėte;
  3. Įgytus įgūdžius galėsite panaudoti ne tik studijų tikslams, bet ir kitoms reikmėms;
  4. Mokėsite rasti patikimą ir išsamią informaciją. 
© Medžiagą parengė VDK bibliotekos vedėja Dalia Jonikienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą