2015 m. gruodžio 8 d., antradienis

Baltijos iliustracija.KOMIKSAI -> kvietimas į parodos atidarymą



BALTIJOS ILIUSTRACIJA. KOMIKSAI

2015 12 09 - 2016 01 08

Parodos atidarymas - 2015 m. gruodžio 09 d. 17 val. 

LDS Šv. Jono gatvės galerijoje

Šv. Jono gatvės galerijoje antrus metus iš eilės organizuojama tarptautinė paroda, skirtą piešiniui. Šiais metais parodą Baltijos iliustracija skiriame komiksams ir pristatome komikso žanro piešėjus iš visų Baltijos šalių. Lietuvai atstovauja gausiausias būrys: Miglė Anušauskaitė, Viktorija Ežiukas, Lina Itagaki, Gerda Jord, Petras Išora, Ula Šimulynaitė, Monika Vaicenavičienė. Parodoje svečiuojasi Anete Melece, Ingrīda Pičukāne, Anna Vaivare, Kārlis Vītols iš Latvijos ir viešnia iš Estijos – Ann Pajuväli. Parodos atidarymo metu autorė Ula Šimulynaitė pristatys naują, tik ką iš spaustuvės atkeliavusią komiksų knygą Vilniaus miesto legendos, o šalia iliustracijų ir knygų dar galėsite pažaisti ir žaidimą Vilniaus miesto legendos. Lina Itagaki specialiai parodai ant galerijos sienos nupieš didelį Mr. Pinkman’ą, o Gerda Jord pristatys nuotaikingą animacinį filmuką “Gertrūdos serbentai”, pagal autorės grafinį romaną “Gertrūda”. Be visų šių gėrybių galerijos erdvėse žybčios disko šviesos ir skambės muzika.

Menininkai yra baigę pačias įvairiausias studijas: architektūros, landšafto architektūros, grafinio dizaino, animacijos, žurnalistikos, semiotikos, lietuvių filologijos, tarptautinės ekonomikos, grafikos, tapybos. Tai išties įspūdinga, bet nestebina – juk norint sukurti komiksą reikia mokėti piešti, gebėti kritiškai žvelgti į pasaulį ir turėti ką pasakyti! Komikso žanras žavingas ir genialus tuo, kad kiekviename kadre ne tik pasakomi, bet ir pavaizduojami esminiai naratyvo epizodai. Apčiuopti aktualią problemą, „ištraukti“ esmę ir tada kadras po kadro, puslapis po puslapio sudėlioti istoriją – tai be galo imlus laikui ir kruopštus darbas.

Parodos kolekciją sudaro įvairiausių temų komiksai. Vienų siužetuose galima užuosti kone tikrų nutikimų skonį, kiti mena senas legendas, treti gi iš fantazijos pasaulio, tačiau visos istorijos nuotaikingos ir be galo pozityvios. Skiriasi darbų išraiška ir technika, bet įdomu tai, kad visų autorių darbai daugiausia piešti ranka. Kolekcijoje nėra nė vieno grynai kompiuterinės grafikos pavyzdžio. Kompiuteris naudojamas kaip pagalbinė priemonė siekiant sukurti galutinį vaizdą. Taigi, nors komiksui sukurti reikia nemažai laiko, autoriai linkę mėgautis kūrybiniu procesu ir renkasi apčiuopiamas piešimo priemones, popierių.

Mūsų parodos tikslas supažindinti žiūrovus su komikso žanru, o leidėjams pristatyti galbūt kai kuriuos dar nepažįstamus komiksų kūrėjus. Taip pat visada smagu palyginti vyraujančias tendencijas menininkų plotmėje, pasidžiaugti kūriniais ir tiesiog maloniai praleisti laiką ekspozicijoje. Žadame tęsti šios parodos tradiciją ir stengsimės surengti ją ir kitais metais – su naujais autoriais, naujais darbais ir naujomis istorijomis.

Parodos ekspozicija veiks nuo 2015 m.gruodžio 09 d. 17 val.

Parodos atidarymas – 2015 m. gruodžio 09 d. 17 val.

Parodos kuratorė
Ula Šimulynaitė / 861210484



Parodos organizatoriai
Šv. Jono gatvės galerija
Šv. Jono g. 11, LT-01123, Vilnius
Tel.: 85 212 41 54
sv.jono.galerija@gmail.com / www.svjonogatvesgalerija.com /
https://www.facebook.com/jonugalerija

Galerijos darbo laikas: II – V nuo 12 iki 19 val.; VI nuo 12 iki 16 val.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą