2014 m. sausio 24 d., penktadienis

Taisyklingo citavimo svarba arba Apie citavimą labai rimtai

Pagal Lietuvos Respublikos Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą[1], citata esti „palyginti trumpa ištrauka iš kito kūrinio, skirta paties autoriaus teiginiams įrodyti arba padaryti juos suprantamus, arba teikti nuorodą į kito autoriaus požiūrį ar mintis, suformuluotus origanale“

Kaip matyti, citatos apibrėžime išryškėja ir citavimo tikslai:
  • pagrįsti ir įrodyti jūsų mintis;
  • padaryti tas mintis suprantamas;
  • teikti nuorodą į kito autoriaus mintis. 
Paprastai tariant, citavimas yra kito autoriaus kūrinio dalies panaudojimas jūsų kūrinyje. Ką gi laikome kūriniu? Kūrinys turi tam tikrus kūriniui būdingus kriterijus – originalumas, kūrybinės intelektinės veiklos rezultatas, literatūros, meno ar mokslo kūrinys, išreikštas objektyvia forma, nepaisant jo meninės vertės, išraiškos būdo ar formos. Vadinasi, citavimui gali būti naudojamas ne tik mums tradiciškai suvokiamas citavimo šaltinis – autoriaus mintys išreikštos tekstu knygoje, žurnale, straipsniuose, bet kūrinių dalys, esančios internete ar duomenų bazėse. 

Netaisyklingo citavimo grėsmė. Cituojant yra naudojama tam tikra kito autoriaus kūrinio dalis. To kūrinio autorius turėdamas asmenines neturtines teises, visuomet turi teisę į autoriaus vardą, tai reiškia, teisę reikalauti, jog bet kokiu būdu naudojant kūrinį būtų nurodomas ir autorius ar jo pseudonimas. Tuo pačiu autorius turi teisę į kūrinio neliečiamybę, kas reiškia, jog autorius turi teisę prieštarauti bet kokiam kūrinio iškraipymui ar pakeitimui. Netaisyklingai cituojant atsiranda ne tik galimybė tapti kito autoriaus minčių ir kūrinio vagimi, bet ir iškraipyti autoriaus kūrinio vientisumą. 

Cituoti kūrinio dalį (tai yra, atgaminti tam tikro kūrinio dalį) galima tiek originalo kalba, tiek ją verčiant. Cituoti leidžiama tik viešai paskelbtus kūrinius, kurie teisėtai gali būti prieinami kitiems visuomenės nariams (pvz. dėstytojų paskaitų, rankraščių, kurie kitiems visuomenės nariams neprieinami, cituoti negalima). Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme nurodoma, jog cituoti=atgaminti kūrinio dalį kitame kūrinyje, galima be to kūrinio autorių teisių subjekto leidimo, jeigu toks atgaminimas (citavimas) yra sąžiningas ir jo mastas neviršija citavimo tikslui reikalingo masto. Svarbu atsiminti, jog citavimui yra keliami kriterijai – būtina ir pakankama. Todėl cituojant, atkreipkite dėmesį į citavimo mastą ir paklauskite savęs- "Ar cituojama tikrai ne per daug?, "Ar šioje vietoje cituoti yra būtina?". 

Dar kartelį paminėsime, jog cituojant yra būtina nurodyti citatos šaltinį ir kūrinio autorių. Citatų gausa dar nereiškia, jog jūsų darbas kokybiškas ir unikalus, net jei ir taisyklingai cituojama, būtina, kad citavimo mastas atitiktų citavimo tikslui reikalingą mastą, atitiktų citavimui keliamus tikslus. Negalima cituoti, kad „pagražinti“ tekstą, „čia šiaip va labai tinka ir graži mintis“ arba „užtektų gal ir vieno sakinio, bet pacituosiu pusę lapo, tai bus daugiau ženklų“. Paprasčiausiai tai neatitinka Įstatyme keliamų citavimo tikslų.

Plagiatas. Kontempliatas. Plagiatas – kito autoriaus darbo kūrinio kopija, jo dalių naudojimas (atgaminimas) savo kūrinyje. Galimi du plagiato atvejai: kuomet kūrinys ar jo dalys yra naudojamos kaip savo, tai yra nenurodant jo šaltinio ir autoriaus, arba nurodant šaltinį ir autorių. Na kai niekas nenurodoma, tai lyg ir aišku - kito minčių ir kūrybos rezultato vagystė. O kuomet nurodomas šaltinis ir autorius? Tuomet irgi plagiatas, nes to negalima laikyti citata, kadangi yra pažeidžiami citavimo kriterijai: sąžiningumas, masto neviršijimas citavimo tikslui. Rašydami baigiamąjį darbą atkreipkite dėmesį į tai, cituokite sąžiningai, taisyklingai ir tikslingai. Kontempliatas – iš atskirų kūrinių ar jų teksto dalių sudarytas vienas kūrinys. Kopijuojant, iškraipant ir keičiant kitų autorių kūrinius ar jų dalis, pažeidžiama viena iš autorių neturtinių teisių – teisę į kūrinio vientisumą. Toks kopijavimas taip pat yra laikomas plagijavimu. 

EPAS. Vilniaus dizaino kolegijoje yra diegiama baigiamųjų darbų plagiato patikros sistema. Jos metu visų absolventų baigiamieji darbai bus keliami į bendrą Lietuvos aukštųjų mokyklų plagiato patikros sistemą, kurioje bus darbai tikrinami ne tik tarpusavyje, bet ir su ankstesnių kolegų baigiamaisiais darbais. 
________________________________
[1] LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMAS. Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas. Vilnius, 2003 [žiūrėta 2014 m. sausio 15 d.]. Prieiga per internetą: http://www3.lrs.lt/pls/inter3/oldsearch.preps2?Condition1=207199&Condition2=

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą